2021 Galoche - Destilleriet Als

 Årets Galoche 2021 gik til Destilleriet Als


Tale til Galochemodtager Destilleriet Als repræsenteret ved Krestian Muusmann 
skrevet og fremlagt af Leif Maibom 28. oktober 2021


"For nyligt har der været en del debat om, hvorvidt det er rigtigt at uddele priser. Det var i forbindelse med kåringen af Årets Største Sportsnavn. 

Som bekendt blev det Michael Laudrup, og det var vel egentlig ham, der i sin takketale gav udtryk for, at han faktisk ikke mente, man skulle uddele en sådan pris, fordi der var jo så mange, man så fravalgte.

Og det er jo rigtigt: Hvor var f.eks. Niclas Bendtner i den sammenhæng? 

Han burde da have fået prisen for 500 m sidespring i alkoholtilvirket påstand. 

Ikke mindst fordi Niclas Bendtner i øvrigt er den eneste fodboldspiller, der har fået en film opkaldt efter sig. Det var den, der hed ‘Bænken’.

 

Der har så også været kritik af, at der manglede mange topkandidater på den endelig liste, så måske var det en lidt tvivlsom pris at uddele.

Alligevel vælger vi i SSR at uddele Årets Galochepris. 

Vi har nemlig aldrig oplevet, at nogle har protesteret over vores valg af prismodtager. Der har aldrig været en eller flere af de fremmødte medlemmer, der har sagt: - Hvorfor blev det ikke mig? 

Og hvorfor har de så ikke sagt det? 

Fordi så var de helt sikre på, at de ikke kom i betragtning næste år.

 

Så alle er i betragtning. Og ikke kun medlemmer af SSR, for der står jo i reglerne, at Årets Galoche uddeles til en person, der er med til at udvikle området og sætte det på landkortet. 

Om det er indenfor kunst, kultur, erhverv, markedsføring eller noget helt femte er underordnet.

 

Nå, men vi skal jo nærme os afsløringen af årets Galochepris modtager. Og jeg kan da starte med at sige, hvem det ikke er:

Det er ikke en lokal politiker. Nu nærmer vi os jo ellers et kommunalvalg, så flere af de opstillede spidskandidater ville sikkert elske at få prisen. Det vil jo nok give PR og et par ekstra stemmer.

Og hold a op, hvor de lover, og så kom jeg til at tænke på, at hvis vi nu samlede alle de løfter som alle landet opstillede kandidater har givet, og så lagde dem rundt om ækvator.

Så var vi af med dem.

 

Men vi står jo overfor et spændende valg her i Sønderborg: Erik eller Ellen som Borgmester. Spændende. Jeg personligt er lige gået ind i Slesvisk Parti. Men det var fordi deres valgplakat hang for lavt.

Men er man i tvivl, kan man jo gøre som Kedde fra Asserballe, der stod i samme situation sidste gang, der var Folketingsvalg. 

Valget stod imellem Lars Løkke og Mette Frederiksen. 

Og Kedde var stærkt i tvivl, men det var også før Mette havde aflivet alle mink, og Lars Løkke havde fundet nogle nye til at betale sine fadøl og underbukser.

 Så Kedde fortalte mig, at han ville lade skæbnen bestemme. Når han vågnede på valgdagen ville han kigge på sin kone - som han lige havde importeret fra Thailand - hvis hun lå på højre side ville han stemme på Lars Løkke, hvis hun lå på venstre ville han stemme på Mette Frederiksen. - Hvordan gik det så? Spurgte jeg. -  Jeg blev hjemme, sagde Kedde - Hun lå på ryggen.

Men bare rolig, vi har ikke valgt en politiker.

 

Men hvem så?

Ja, jeg kan kun sige, at jeg har været glad for alle de prismodtagere, som jeg gennem årene har holdt tale for, og jeg er i særdeleshed glad for denne Galochemodtager. Og det har selvfølgelig noget med at gøre, hvad Årets Galochemodtager beskæftiger sig med.

Så kan I godt regne ud, at prismodtageren ikke er et at byens motionscentre.

 

Men hvem er det så?

Vi skal jo lige huske på, at der også står i reglerne, at med Galoche-prisen vil SSR belønne en persons evne og vilje til at gå nye veje og gøre det, som alle andre kun taler om.

Det skal altså være en person eller virksomhed, der er villig til at ofre. At satse. At blæse på sikkerheden. At tage chancer.

Så det er i hvert fald ikke ham, der under corona krisen kørte med mundbind i bilen - selvom han var helt alene. 

Det er i øvrigt de samme typer, der tager kondom på, når han har sex med sig selv.

Vi skal altså kigge efter en helt anden slags person eller virksomhed.

Vi skal kigge efter en first mover. En af dem, der ikke går hjem onsdag og siger: Go´ weekend.

For den der går i andres fodspor kommer aldrig foran.

Vi skal kigge efter en, der har styrke til at overhøre alle advarslerne fra de kloge folk, der står på sidelinjen og siger: - ‘La´ vær´! Det går aldrig’ 

- hvilket minder mig om min kloge Farfar, der mange gange råbte: - Titanic går ned. Titanic går ned.

Til sidst blev han smidt ud af biografen.

 

Så prismodtageren er heller ikke den type forretningsfolk, der ikke tør gøre noget, før de har læst om det. Det er den type, der når de de ser en bog, der hedder: Sådan løser du 50% af dine problemer? Så køber de to.

Vores prismodtager er i høj grad nogle, der tør, nogle der satser. 

Og jeg siger nogle, for lad mig nu bare afsløre, at årets prismodtager ikke er en enkelt person, men en virksomhed.

En forholdsvis ny virksomhed, men alligevel har den allerede markeret sig stærkt.

 

Og hvordan opstår så sådan en virksomhed?

Sidder der nogle kloge hoveder, der har taget en masse eksaminer, har studeret alt om et givent emne, har undersøgt alt, og efter 10 år er de klar til at gå i gang?

Nej.

Der sidder nogle unge mennesker på et værtshus og drikker alkohol.

Og lad mig i den forbindelse straks sige, at dette er ikke en opfordring til at drikke alkohol. 

Skål i øvrigt. Smager dejligt.

Men omvendt ved vi jo også, at Spiritus har reddet mange unge mennesker fra sport.

Men vi ved også, at indtagelse af alkohol er skadeligt. Sidst jeg gik hjem fra en bar med en øl i hånden stod der et par fra Kirkens Korshær udenfor baren med et skilt, hvor der stod ‘ Spiritus er fjenden’. Jeg klappede hælene sammen, gjorde honnør og sagde:  - Melder Hr. Kaptajn, jeg har nedlagt 8 og taget 1 til fange.

Nå, men normalt kommer der ikke andet en sjovevittigheder og gigantiske tømmermænd ud af at gå på værtshus. 

Men i dette tilfælde - kan man sige flaskede det sig - og tre måneder efter dette værtshusbesøg var firmaet en realitet og en ny virksomhed var på banen.

En virksomhed, man kan kalde:

Genial - Initiativrig - Nytænkende

eller

Gennemført - Iværksætter - Normgivende

Eller

Gigantisk - Innovativ - Nærværende.

Altså kort sagt - positive ord, der begynder med G, I og N. 

Som i GIN!

For Gin var, hvad der meget hurtigt kom ud af hanerne på det nystartede Destilleri Als.

Og jeg var lykkelig. Tænk at bo i en by, elske gin og ha´ et destilleri så tæt på. 

Det svarer til at være svensker og bo oven på Systembolaget.

 

Destilleri Als får Årets Galoche, for jeres gå-på-mod, jeres tro på resultatet, der allerede har givet jer en masse skønne priser for det fantastiske produkt, I laver.

Og så er Gin-fremstillingen jo kun begyndelse, for i virkeligheden skal det snart komme til at dreje sig om whisky, der bare er en meget, meget længere proces, men den er i gang, jeg har selv set tønderne, og vi kan glæde engang at nyde de gyldne dråber fra Destilleri Als.

Og vi vil sikket se meget mere fra jeres side. Planerne om busterminalen blev for usikre, men I har jo også en finger med i dette sted - så vi forventer mange spændende tiltag fra jeres side, og derfor er i de helt rette modtagere af Årets Galoche pris - 2020-2021.

 

Lad mig slutte med at sige:

Engang var snapsen den fattige mands husmandskost

Nu er de ædle dråber fra Destilleri Als alles Muusmanns kost.

Og derfor vil jeg bede Krestian Mussmann komme herop for at modtage prisen på vegne af Destilleri Als.

 

 TILLYKKE MED PRISEN! 

 

All rights reserved
© 2023 Sønderborg Salgs- og Reklameforening