2012 Galoche - Stephan Kleinschmidt

Stephan Kleinschmidt

Modtager af årets Galoche 2012 - begrundelse:

Årets Galoche uddeles til en person, der gør en forskel i Sønderborg-området, en person der er med til at udvikle området og sætte det på landkortet. Om det er indenfor kunst, kultur, erhverv, markedsføring eller noget helt fjerde er underordnet.

 
Årets Galoche-modtager er frontløber, en first mover, der tør gøre det, som alle andre kun taler om. Han/hun tør tage kampen op uden at være bange for massernes kritik – og ved at gå nye veje, være innovativ og tage chancer er Årets Galoche-modtager en kilde til inspiration for os alle i Sønderborg-området.”
 
Sådan tænkte vi dengang, og sådan tænker vi nu. Lad mig starte med at afsløre, at Årets Galochemodtager om nogen lever op til hvert eneste ord, vi skrev for efterhånden så mange år siden. Han – for det er nemlig en han - turde gå forrest, da ingen andre gjorde det, han turde går forrest, før alle vi andre, og han turde tro på, at noget stort kunne lade sig gøre.
 
Det er sin sag at holde fast, når alle andre kun har mistro eller lidt rysten på hovedet til overs for en stor vision. Er det ikke netop det, vi bliver mindet om, når DR nu igen genudsender Matador? Atter tager vi turen til det Korsbæk, der for de fleste danskere i dag er blevet synonymt en unaturlig interesse for, hvad naboen foretager sig og jantelov og men også med udvikling, fremdrift og kærlighed til det folkekære persongalleri. Det er jo noget vi i Sønderborg kan spejle os i på godt og ondt. Så selvom den offentlige domstol kan være hård, og selvom kollegerne, de viskende stemmer bag ryggen og kritiske læserbrev mener, man har en skrue løs – ja, så er der alligevel dem, der tør uanset prisen – tør at løbe risikoen.
 
Årets galochemodtager er altså en modig mand, der tør kæmpe for det, han tror på – ikke kun fordi, det er en god idé, men fordi han kunne se, at her var noget, der ville komme Sønderborg til gavn. Ja faktisk ikke kun Sønderborg – men hele det dansk-tyske område, vi er den del af. Det var så vist et vink med en vognstang, om mon ikke I alle sammen har gættet, hvem der her er tale om. Efter det følgende citat vil der i hvert fald ingen tvivl være:
 
”– Her har været så mange stridigheder gennem historien. Kuglerne er fløjet over Dybbøl Banke! Men vi har i dag en samhørighed og et samarbejde med vore naboer. Vi har en af de meget få grænser i Europa, som er fastlagt ved en folkeafstemning. Vi er et fantastisk billede på, at konflikt kan blive til fredelig sameksistens og en fælles identitet – og det gør os til en oplagt kandidat til at blive europæisk kulturhovedstad.”
 
Stephan Kleinschmidt var manden, der tænkte de allerførste store tanker, der førte til det omfattende projekt det blev at kandidere til europæisk kulturhovedstad. Man kan sige meget om politikkere, og det skal man også – men i aften skal det udelukkende være positive ord, for det fortjener han.
 
At det ikke lykkedes os at blive europæisk kulturhovedstad, er faktisk sagen fuldstændig uvedkommende, for det ændrer ikke ved det faktum, at det krævede mod og at Stephan Kleinsmidt besidder alt det, som Galochen står for.
 
Og så er det jo en sidegevinst, at han er personificeringen af vores fælles historie om sameksistens Han er medlem af det tyske mindretal i Sønderjylland, er vokset op med dobbelt statsborgerskab, valgt til byrådet i Sønderborg for Slesvisk Parti og har endda været medlem af Grænseforeningen.
 
Stephan – fra Sønderborg Salgs- og Reklameforening skal der lyde dig en stor og meget dybfølt tak for, at du er den, du er. For at du turde gå forrest og vise vejen for os andre. For at du ikke lod dig slå ud af, at hele byen ikke straks jublede, da du fortalte om din vision. Du holdt fast – og dermed fik du skabt opbakning ikke bare i Sønderborg men i et stort område på begge sider af grænsen – og du har skabt blivende værdi og samarbejde. I Sønderborg er vi heldigvis ikke bange for at erkende vores nederlag – faktisk har vi jo rig tradition for at fejre dem, som når vi i 2014 gær slaget ved Dybbøl til en folkefest. Så derfor er det din vision om, at Sønderborg var en værdig kandidat til at blive hele Europas kulturhovedstad, vi fejrer i aften. Skidt pyt med, at vi ikke blev det, for med mennesker som dig i blandt os lever drømmende, og jeg er ikke i tvivl om, at nye store visioner er lige om hjørnet.
 
Årets Galoche 2012 går med tak og påskønnelse til Stephan Kleinsmidt. Med vores respekt og taknemmelighed følger en check på 5000 kr., som du skal bruge, som du finder bedst. Men vi håber det bliver til at tage et par dages afslappende ophold et sted, hvor du lader dig inspirere til nye store ideer og visioner.
 
Stephan Kleinschmidt lovede, at fastholde det høje ambitionsniveau for Sønderborg, selvom Kulturhovedstadsdrømmen glippede.

”Der er nogle, der mener, at vi skal gearer ned. Men jeg mener tværtimod, at vi skal speede op. Det er nu vi har brug for visioner. Sønderborg har vist, at vi har ambitioner, der rækker ud over bygrænsen. Jeg er stolt af, at vi i grænseregionen har udviklet os fra at være mod hinanden til at være med hinanden.”

 

All rights reserved
© 2023 Sønderborg Salgs- og Reklameforening