2014 Galoche - A.P. Hansen

Galoche 2014 – 10 års jubilæum

A.P. Hansen

Modtager af årets Galoche 2014 - begrundelse:

I år er det ti år siden, at vi i Sønderborg Salgs- og Reklameforening stiftede vores pris: Årets Galoche. Ideen bag navnet både var og er, at vi i SSR ønsker at hylde dem, der ikke går i små sko – og det modsatte af små sko må i sagens natur være en galoche. Dengang var tankerne mange, og der blev i bestyrelsen ligefrem gjort forsøg med at guldbronzere en gummistøvle str. 48 – dog uden større held. Men her i tiåret for Årets Galoche sker det endelig: Vi har fået designet et smukt trofæ, hvor fremtidige galochemodtagere får deres navn indgraveret.

Trofæet skal vi se lige om lidt, men før jeg går videre til uddelingen af Galochen vil jeg gerne sige tak til designeren af Galochen, Hanne Bech Holdgaard.

---

For SSR’s galoche-modtagere fortjener vitterligt en smuk pris for deres engagement og evne til at bære os andre fremad. Det er mennesker, der er vigtige for vores område, for de tør gå forrest – også selvom det ikke altid er lutter venlige ord, de får med på vejen. I en tid, hvor vi måske lidt for let forfalder til sortsyn og negativitet, er vores visionære galochemodtagere særligt vigtige. For de minder os om, at selvom vi både kan miste en kulturhovedstadstitel, en sygeplejeskole og en kasserne – så kan vi løfte os selv op og få ting til at ske. De viser os, at vi ikke bare skal sætte os ned og venter på, at nogen skal komme og redde os. De viser os, hvordan vi selv kan skabe vækst, visioner og værdi i vores område.

Galoche-modtagerne er dynamoer i vores lokalsamfund – og det gælder i særdeleshed også for dette års galoche-modtager. I SSR har vi jo tradition for at forsøge at trække spændingen så længe som muligt, imens vi alle gætter med rundt om bordene. I år skal ikke være nogen undtagelse, men jeg vil dog allerede nu løfte sløret for, at årets galochemodtager er en mand. Men det er ikke hvilken som helst mand, for den her har om nogen sat sit præg på Sønderborg gennem store visioner og personligt engagement.

Mange kender ham gennem kunstens verden, hvor hans viden er uovertruffen. Ja, man kan ligefrem sige, at han er vores fælles kunstneriske hukommelse, for jeg tror ikke, at vores kommune har et kunstværk i det offentlige rum, som han ikke kender historien bag. Men samtidig er han også selv et kunstnerisk talent. For dem, der har set hans egne kreationer, vil ikke kunne undgå at elske hans finurlige arbejde, hvor han f.eks. leger med ordspil og former i sine ko-kunstværker eller kaster sig ud i mere eller mindre surrealistiske kreationer.

Men først og fremmest har Arne – ja, for det hedder vores galoche-modtager faktisk – videreformidlet kunst til alle os andre. Det er hans fortjeneste, at kunstinteresserede kan komme på guidede ture gennem byen og få en oplevelse og blik bag kulisserne, som de sent vil glemme – ligesom mange af kunstværkerne i bybilledet nok ikke havde stået, hvor de står i dag, hvis det ikke var for hans indsats.

Arne er en utrættelig ildsjæl i ordets bogstaveligste forstand. For hvad skal man dog med ferie? Der er jo 52 weekender om året. Det svarer til 104 dage, så hvad mere skal man bruge? Sådanne udtalelser synes vi i SSR er ganske symptomatisk for Arne!

Hvis I gerne vil vide lidt mere om Arne, kan jeg fortælle, at han oprindeligt er fra Sydsjælland og elsker dansk mad som stegt ål, gule ærter og citronfromage. Han er i topform, for han har samlet røget tre cigaretter i sit liv, og spiritus nydes kun ved en helt særlig lejlighed – nemlig ringridderfesten. Han er også entreprenør og iværksætter, for en af områdets dygtige og dynamiske virksomheder er et af hans mange livsværker.

Arne Peder – og der fik i så lidt mere af hans navn – har dog ikke kun sat sit fingeraftryk på os alle og vores kommune gennem kunst og erhverv. Og skulle der være nogen, der endnu ikke har gættet, hvem årets galoche-modtager er, så gætter I det nok nu. For årets galochemodtager er selvfølgelig også kendt fra den politiske scene – som mangeårig aktiv lokalpolitiker og ikke mindst som borgmester.

I Arne Peders borgmesterperiode fik vi lov til at se Sønderborg folde sig ud, når vi sammen er allerbedst. I SSR er vi helt og aldeles upolitiske, så for os handler det ikke om konstitueringer og politiske tilhørsforhold – derimod handler om alt det, der kan ske, når en ildsjæl sættes ved roret. A.P. Hansens ukuelige gå-på-mod og store engagement muliggjorde, at Sønderborg i dag er en universitetsby med universitet, forskerpark og koncertsal samlet under ét tag på Alsion. Mange, mange flere af A.P.s visioner kunne nævnes, men i SSR er det alligevel Alsion, vi stopper op og dvæler ved. For på mange måder er Alsion et symbol på den fantastiske sammensætning, der gør A.P. til noget ganske særligt. At forene viden, innovation, erhvervsliv og kunst på et og samme sted er nemlig legemliggjort i A.P. Hansen.

Kære A.P. I ti-rådet for Sønderborg Salgs- og Reklameforenings Galoche kan vi slet ikke tænke på nogen mere værdig til at modtage denne hæderspris. Du er et godt eksempel for os alle og rummer alt det, som vi med galochen gerne vil hylde: Mod, vilje, idérigdom og inspiration. Jeg tror ikke, at du nogen sinde er blevet beskyldt for at gå i små sko – og gudsketakoglov for det. For Sønderborg-området havde på alle måder været et fattigere område uden dig og dine visioner. Med disse ord vil vi i SSR ganske enkelt gerne have lov til at takke dig for, at du er dig.

Se billeder fra generalforsamlingen på Facebook her

 

All rights reserved
© 2023 Sønderborg Salgs- og Reklameforening